Informe de la Fundació Salvador Seguí de Catalunya sobre l’any Peiró

En el darrer quadrimestre de 2016, en una de les reunions de la FSS es va aprovar la nostra participació en la Comissió Ciutadana de Mataró d’homenatge a Joan Peiró amb motiu del 75è aniversari del seu afusellament. El contacte previ amb altres persones, fundacions i organitzacions es va produir el 24 de juny al cementiri dels Caputxins de Mataró, en l’anterior ofrena floreal. En molts altres anys anteriors hem participat en l’esmentada ofrena.

La primera reunió es produí a principis d’octubre i des de llavors, formem part de la Comissió Ciutadana i hem assistit a pràcticament totes amb una periodicitat de mes i mig.

En la reunió de novembre, vàrem assumir la responsabilitat de cercar complicitats i impulsar actuacions semblants a Sants i Badalona, llocs en els quals Peiró havia desenvolupat part de la seva vida, de la seva feina i de la seva activitat.

Al desembre vàrem participar en sengles reunions amb les comissions de memòria històrica de totes dues localitats, traçàrem una primera línia d’actuació i hem mantingut una vinculació activa tant amb la regidoria de cultura del districte de Sants com amb el Museu de Badalona, responsables dels desenvolupament de les respectives activitats.

Fruit de tot això son els actes de:

  • 11 de maig a les 19 h, conferència “Moviment cooperatiu i Joan Peiró a Mataró” a càrrec de Margarida Colomer, al Cafè de Mar de Mataró (Fundació Roca Galès amb el suport de Fundació Salvador Seguí)

  • 20 de juny a les 19 h, conferència “Joan Peiró sindicalista” a càrrec de Pere Gabriel, al Cafè de Mar de Mataró (Fundació Salvador Seguí amb el suport de la Fundació Roca i Galès)

  • 27 de juny a les 19h, conferència “Joan Peiró: Cooperativisme, Cultura i Revolució Social” a càrrec de Miquel Garau Rolandi, a Sala Anselm Cartañà de la seu del districte Sants-Montjuïc (Fundació Roca Galès i Fundació Salvador Seguí)

  • 24 de juliol a les 12h, a la Plaça Joan Peiró de Sants, acte en memòria de l’afusellament de Peiró a Paterna i col·locació d’una placa (Comissió de Memòria Històrica de Sants, Fundació Roca Galès, Fundació Salvador Seguí i Districte de Sants-Montjuïc). On vàrem tenir una intervenció.

  • 24 de juliol a 2/4 de 6 de la tarda, homenatge al Cementiri dels Caputxins de Mataró davant la seva tomba 75 anys després del seu assassinat (ofrena floral de la Fundació Salvador Seguí i moltes altres fundacions, associacions, organitzacions)

  • Del 20 de juliol a l’1 d’octubre (de dimarts a dissabte de 17 a 20 h i diumenges de 10 a 14 h), exposició “Homenatge de Badalona a Joan Peiró” al Museu de Badalona (la Fundació Salvador Seguí col·labora amb 3 documents)

En altre format, també cal tenir presente el text publicat al «Rojo y Negro» de Juliol-Agost, pàgines 16 i 17, article En el 75º aniversario del fusilamiento de Joan Peiró.

Respecte del text de la placa descoberta, hem de dir que va ser una malhaurada sorpresa atès que a la Comissió de la Memòria Històrica de Sants s’havia aprovat una proposta de la Fundació que deia:

Joan Peiró i Belis (Sants 1887- Paterna 1942)

Cooperativista i anarcosindicalista

Secretari general de la CNT i director del periòdic Catalunya

Ministre d’Indústria de la República

Afusellat per la Dictadura franquista.

En cap moment se’ns van comunicar els canvis i, ens consta, que tampoc a la Comissió de Cultura del Districte.

Des del mateix dia la FSSCat estem fent gestions davant el Districte, a qui també ens hem adreçat ja per escrit, per resoldre les evidents mancances i modificacions al text de la placa, situació aquesta que també ha sorprès i indignat a altres persones i organitzacions.

Però per a nosaltres, entitat de memòria, el 75 aniversari Peiró no ha acabat, de la mateixa manera que des que vam néixer al 1986 la memòria, la seva preservació i difusió, no acaba amb ell.

La FSSCat exerceix el seu activisme i la seva col·laboració permanent amb la lluita social, sindical i antirepresiva a través de les xerrades, l’assessorament i la preservació i difusió dels materials. En aquest sentint continua treballant i col·laborant en altres accions que es portaran a terme en els propers mesos.

Per això, com sempre, la Fundació Salvador Seguí és oberta a col·laborar amb ens de la CGT, de la CGT de Catalunya, la CNT, els moviments socials, ateneus…per donar a conèixer la trajectòria de Joan Peiró i de les que van lluitar amb ell, així com de qualsevol lluitadora i lluitador antiautoritari.

PD: Les actuacions relacionades amb els 75 anys Peiró les podeu trobar a http://www.cooperadorsdemataro.coop/joanpeiro/

Barcelona, 27 de juliol de 2017

Veure document.