Home » Contracultura i comunicació alternativa

Biblioteca Ignasi Iglésias–Can Fabra
Carrer del Segre, 22-32, 08030 Barcelona

 

Contracultura i comunicació alternativa

Dissabte 30 de setembre, 12:30 hores

Canti Casanovas, Jesús Bolinaga, Mercedes Arancibia, Jordi Turtó, Joaquín Ortín

A inicis dels anys 70 va sorgir entre la joventut una necessitat de trencar amb la misèria cultural que oferia el franquisme. Nous aires arribats des de fora, França i els països anglosaxons principalment, van impregnar les influències culturals dels joves, els ecos del maig francès del 68 i noves propostes culturals foranes van fer esclatar tot un ventall d’iniciatives culturals en tots els àmbits, la música, la literatura, el teatre i el cinema i altres arts absorbeixen les noves tendències. Així s’abandona el nacionalfolklorisme musical per absorbir les influències del blues, el rock ’n’ roll, o la Nouvelle chanson francesa que influirà en els cantautors nacionals. Apareixen grups i bandes que incorporen aquests estils i s’abandona la copla i el folklorisme per adoptar noves formes musicals.

El món del còmic, o el tebeo com en dèiem abans es transforma radicalment, passa de ser un entreteniment de crios a ser un suport cultural per adults, influenciat bàsicament per el còmic underground que va arribar dels EE.UU, les històries dibuixades per Robert Crumb o Gilbert Shelton amb personatges tan originals i esbojarrats com Fritz the Cat o els Freak Brothers inspiren els creadors nacionals i apareixen de cop un variat grup de publicacions underground, revistes com Star, El Rollo Enmascarado, o el Carajillo Vacilón i més tard el Víbora o Makoki ocupen els espais als kioskos al costat dels tebeos de Bruguera de tota la vida. Moltes altres publicacions i fanzines es distribuïen a ma per les Rambles o els locals on es reunia el jovent de la Barcelona contracultural, els barris del Born o el Xino amb locals emblemàtics com el London, la Rivolta o el mateix Zeleste . Apareixen revistes com Ajoblanco, Bicicleta, Alfalfa i d’altres que tracten temes que no tenen cabuda a altres publicacions periòdiques , temes com la ecologia, sexualitat, antipsiquiatría , teràpies alternatives, drogues, etc. es publiquen a les pàgines de la contracultura. Aquesta revolució de paper imprès també ressuscità la memòria històrica desprès dels 40 anys de silenci imposat per la por, els joves de la època volíem saber què havia passat abans de la dictadura franquista. La generació del silenci quedava enrere i l’ànsia de conèixer la pròpia història era gran. Poc a poc s’anava creant un nou espai cultural i generacional que rebutjava la tristor i la misèria intel·lectual del franquisme i obria les portes de bat a bat a nous espais de coneixement i llibertat.

PARTICIPANTS

Canti Casanovas: Creador i gestor de continguts de la web sense nom

Jesús Bolinaga: Disenyador gràfic, dibuixant i ninotaire. Ha colaborat en diverses publicacions: Por Favor, Cuadernos de Pedagogía, Dominical de El Brusi, Ajoblanco, Bicicleta, El Viejo Topo; Liberación, Interviu, la Vanguardia i Le Monde Diplomatique

Mercedes Arancibia: Redactora i editora de Bicicleta en la seva etapa valenciana. Periodista, llibertària, atea i sentimental. Sòcia fundadora de la Unió de Periodistes del País Valencià i sòcia honorària de Reporteros sin Fronteras.

Jordi Turtós: Periodista i crític musical. Director de programes musicals com Sputnik. Profesor d’història de la música. Programador musical de las festes de la Mercé i organitzador del Mercat de Música viva de Vic.

Joaquin Ortín: Coordinador

 

Selecció de cartells i enganxines al atzar, dispossem de moltes més:

Vídeo de la mesa Contracultura i comunicació alternativa, realitzat per Rojo y Negro Tv