Home » Moviments socials

Biblioteca Ignasi Iglésias–Can Fabra
Carrer del Segre, 22-32, 08030 Barcelona

 

Moviments socials

Divendres 29 de setembre, 18:30 hores

Jordi Bigues, Jaume Serrasolses, Lluís Sobrevia, Jordi García, Montse Maronda, Quico Porret

A partir de la fi de la dictadura franquista, van anar agafant consistència tota una sèrie de moviments socials; així, comencem a sentir parlar del moviment gai o del feminisme, de l’ecologisme o del moviment antimilitarista i pacifista. Grups de persones amb inquietuds  socials, amb ganes de contribuir a millorar aquest món…

Corrents de pensament i d’acció com l’ecologisme o l’antimilitarisme comencen a visualitzar-se a diferents llocs de l’estat espanyol.

L’aparició d’aquests nous moviments va aportar noves maneres de funcionar, nous objectius a aconseguir i diferents formes d’organitzar-se… Grups assemblearis, sense jerarquies ni líders, van proliferar i van treballar per conscienciar la gent, sobre diferents problemàtiques. Així va avançar la lluita pel reconeixement de l’objecció de consciència, que havia començat els anys setanta amb els primers objectors. O la lluita ecologista, arran de les agressions al medi natural o la construcció de centrals nuclears… També sorgí el moviment contra l’OTAN, contra la mili, contra les guerres…

En concret, parlarem dels moviments ecologista i antimilitarista amb aquestes persones:

Jordi Bigues: periodista, ecologista i activista. Ha impulsat moviments com Acció Ecologista, Unió de periodistes del País Valencià o la Coordinadora Estatal Antinuclear. Ha format part de Greenpeace.

Jaume Serrasolses: biòleg, va ser membre del CANC (Comitè Antinuclear de Catalunya), va col·laborar en diferents revistes com “Alfalfa”, “El Ecologista”… S’ha dedicat i es dedica a impulsar l’ús d’energies renovables.

Lluís Sobrevia: objector de consciència. Va formar part del MOC. Actualment forma part del grup Pau i Treva i ha col·laborat en el llibre “Construir un estat segur i en pau”.

Jordi Garcia: objector, va formar part de grups antimilitaristes com el MOC, el GANVA, el MILI-KK. Va impulsar la revista “La puça i el general” i ha escrit diversos llibres sobre antimilitarisme i sobre economia. Actualment impulsa projectes d’economia solidària.

Montse Maronda: va formar part de grups ecologistes, com la Mandràgora, antimilitaristes com MILI-KK i ha participat en coordinadores contra la guerra.

Quico Porret: coordinador.

 

Selecció de cartells i enganxines al atzar, dispossem de moltes més:

Vídeo de la mesa Moviments socials, realitzat per Rojo y Negro Tv